Erre a kérdésre mind a politikailag aktív, mind pedig az inaktív társadalmi rétegek tömegei keresik a kézzelfogható választ évtizedek óta. Russel Brand a BBC riporterével Jeremy Paxmannal is ezt a kérdést boncolgatta, miután kiderült egy interjú során a brit komikusról, hogy nem jár szavazni. 

Beszél az egyre növekvő vagyoni egyenlőtlenségről, az adóparadicsomokról a szerinte képviselet nélkül maradt tömegekről és a Föld fokozatos elpusztításáról. Nem közönyösségből nem szavaz, hanem mert szerinte ebből a választékból nem érdemes, mivel a jelenlegi elitnek nem áll érdekében a megoldás megtalálása.

De milyen alternatívát képzel el? Egy szocialista-egalitáriánus rendszer létrejöttét, a vagyon tömeges újraelosztásával, a vállalatok kemény adóztatásával, és az energiacégek elszámoltatásával. Mondhatnánk, hogy ezek a gondolatok már sokszor felmerültek az elmúlt évtizedek során. Nem is ezért érdemes, sőt kötelező végig nézni Paxmann és Brand vitáját, hanem mert az interjú két ember inspiráló diskurzusa, és ízelítőt adnak a tengerentúli vitakultúrából.

Szakács András