Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért nem járok szavazni?

Erre a kérdésre mind a politikailag aktív, mind pedig az inaktív társadalmi rétegek tömegei keresik a kézzelfogható választ évtizedek óta. Russel Brand a BBC riporterével Jeremy Paxmannal is ezt a kérdést boncolgatta, miután kiderült egy interjú során a brit komikusról, hogy nem jár szavazni. 

Beszél az egyre növekvő vagyoni egyenlőtlenségről, az adóparadicsomokról a szerinte képviselet nélkül maradt tömegekről és a Föld fokozatos elpusztításáról. Nem közönyösségből nem szavaz, hanem mert szerinte ebből a választékból nem érdemes, mivel a jelenlegi elitnek nem áll érdekében a megoldás megtalálása.

De milyen alternatívát képzel el? Egy szocialista-egalitáriánus rendszer létrejöttét, a vagyon tömeges újraelosztásával, a vállalatok kemény adóztatásával, és az energiacégek elszámoltatásával. Mondhatnánk, hogy ezek a gondolatok már sokszor felmerültek az elmúlt évtizedek során. Nem is ezért érdemes, sőt kötelező végig nézni Paxmann és Brand vitáját, hanem mert az interjú két ember inspiráló diskurzusa, és ízelítőt adnak a tengerentúli vitakultúrából.

Szakács András

0 Tovább

A nagy pártok feltámadása?

Szakács András

Az elmúlt hetekben Európa figyelő tekintetét Németországra vetette, hiszen parlamenti választásokat tartottak, amelyet végül Angela Merkel és pártja, a CDU nyerte meg (a bajor regionális CSU-val közösen), minden eddigi eredményüket felülmúló győzelemmel. A Méltányosság Politikaelemző Központ évek óta követi a nemzetközileg és hazánk számára is fontos külföldi választásokat - Projekt America, Projekt Germania -, hogy bemutassa a Magyarországot is érintő fontos tanulságokat, illetve tapasztalatokat.

Azonban fájóan kevés információ jelenik meg a hazai médiában arról, hogy szomszédaink, akikkel történelmünk minden más nemzetnél jobban összefonódott, szintén parlamenti választásokat tartanak. Ezért a Méltányosság röviden bemutatja a jelenlegi osztrák politikai helyzetet, és 29-én élő közvetítéssel jelentkezik a Parlamentből. Szükséges ez a bemutatás, hiszen lehetséges, hogy a német voksolás egy trendforduló előfutára volt, és az osztrák választások pedig bizonyosságot adhat erről. A kérdés tehát az, hogy újra erőre kapnak-e a nagyobb pártok, illetve ha ez valóban egy tendencia, akkor vajon hazánkban is átrendeződés fog bekövetkezni 2014-ben?

osztrakvalasztasfejlec midnehova.jpg

0 Tovább

Méltányosság-blog

blogavatar

A blogon a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőinek bejegyzései olvashatók.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek