Március 15-én az 1848/49-es szabadságharcra való hazai megemlékezések mellett Szlovákiában államfő választást tartanak. Ha rosszmájú lennék, már a voksolás napjával kezdhetném a kritikát, de ettől és a további kétértelmű szimbólumoktól most tekintsünk el.

Véget ér Ivan Gašparovič mandátuma (2004-2014), aki két cikluson keresztül: sikeresen segítette az első és a második Fico-kormányok munkáját, miközben az ellenzéket hatékonyan akadályozta és bakijaival inkább megcsúfolta, mintsem pozitív értelemben emlékezetessé tette tevékenységét. Utódja nem lesz irigylésre méltó helyzetben, hiszen az államfői poszt megtépázott imázsával, egy mindenre kiterjeszkedő kormánypárttal, az állampolgárok politika iránti apátiájával és a politikai elittel szembeni bizalmatlansággal kell szembenéznie. Szlovákia államfője hasonló hatáskörökkel bír, mint Magyarországé. Lássuk a jelölteket!

Fico.jpegRobert Fico számára egyrészt presztízskérdés az államfői pozíció megszerzése, karrierjének csúcsát jelentené. Másrészt vélhetően az államfői hatáskörök kiterjesztésének szándéka, és az ezzel kapcsolatos kihívások állhatnak a háttérben. A kampányban mintha egy külön dimenzióban létezne: alig szerepelt egy műsorban a többi jelölttel, kerülve a személye elleni kritikákat a hagyományos televíziós vagy rádiós csatornákon, amiért sokan megvádolták közmédia a kihasználásával. A weben azonban teljes csőd! Két Facebook-os oldal ellenkampányának, és a szlovákiai netezők Fico-ellenes magatartása miatt, ha a webes vélemények alapján zajlanának a választások, esélytelen lenne. Kampányüzeneteiben a stabilitás és a nyugalom letéteményeseként hirdeti magát, és ismerteti a második kormányzása alatt elért eredményeket (csökkenő munkanélküliség, alacsony infláció, reálbérek növekedése, stb.). Azonban hiába cáfolják mindezt pontról pontra az ellenfelei, mégsem tudják letaszítani a közvélemény-kutatások éléről.

Kiska.jpgFico elsőszámú ellenfele Andrej Kiska, a független jelölt. A 2006 óta végzett karitatív és szociális tevékenységéről (Jó Angyal műsor) közismert kihívó kiváló marketinggel tornászta fel magát a második helyre. Ugyanakkor a szópárbajok során már korántsem szerepelt ilyen fényesen. Kiska videói egyszerűek és kifejezőek: a politikai elit elkopottságára, a pénzügyi csoportok általi befolyásoltságukra és a társadalmi igazságtalanságokra épít. Azonban Kiska sem fedhetetlen: a Triangel és a Quatro részletfizető cégek résztulajdonosaként sokan csak uzsorásnak nevezik, ráadásul a pletykák szerint a Robert Ficot támogató Penta csoport másik kegyeltje – nyilván Fico veresége esetén legyen egy B terv! A weben utolérhetetlen a lájkok és az aktivitás alapján. Az államfőre a kormány ellensúlyaként tekint, aki: a társadalmilag fontos témákban nyilatkozik, a társadalmi igazságosságért és egy önbizalommal teli Szlovákiáért tevékenykedik. Kiska a legesélyesebb az összes kihívó közül Ficoval szemben a győzelemre.

graf.jpg

Procházka.jpgA legfiatalabb jelöltként Radoslav Procházka sajátos és pragmatikus kampányával indult az államfői posztért. Egyszerű üzenettel kampányol: az emberi alap és szabadságjogok védelméért illetve hatékony gyakorlásáért. Világlátott, szakmailag elismert és agilis személyiség. A fiatal szlovákiai politikai generáció legismertebb arca, aki előtt nagy jövő állhat, bár párthátszél nélkül nehéz helyzetben van.

Knazko.jpgMilan Kňažko páratlan karriert tudhat a háta mögött. A rendszerváltás utáni Csehszlovákiában Václav Havel államfő tanácsadója, majd Szlovákia külügyminisztere, később az első Dzurinda-kormány alatt kultuszminiszter. Visszatérése mögött az 1989-ben kivívott értékeket és elveket felrúgó politikai elit és az igazságos társadalom építésének problémái állnak. A többi jelölthöz hasonló célokat fogalmaz meg: ellenzi az adóemelést, kevesebb bürokrácia, hatékony igazságszolgáltatást, nyitottság az állampolgárok felé, stb.

Hrušovský.jpg

Az ellenzéki Népi Platform (Híd, SDKÚ, KDH) jelöltje Pavol Hrušovský, aki Kňažko-hoz hasonló régi motoros. Korábban a Nemzeti Tanács (parlament) elnöke és a Kereszténydemokrata Néppárton (KDH) vezére is volt. Ficohoz hasonlóan alig fordított figyelmet a webes kampányra. Személyével azonban az ellenzék nagyon mellényúlt, mert egy erősen elhasznált és kampányában erőtlen jelöltet támogat. Procházka sokkal jobb választás lett volna, de a KDH-n belüli viszonyok miatt ez a lehetőség meghiúsult. Ráadásul az utóbbi hetekben a párt a SMER-el kokettál, így kérdéses a Népi Platform hosszútávú fennmaradása.

táblázat_1.bmp

Mezenská.jpeg

Az egyetlen női jelölt, Helena Mezenská, a legújabb parlamenti párt, az Egyszerű Emberek támogatásával indul. 2012-től képviselő a Nemzeti Tanácsban, előtte az általa alapított fogyasztói jogvédő szervezetben tevékenykedett. Tervei: a közmédia objektivitásának visszaállítása, a közvetlen demokrácia meghonosítása, az élelmiszeripari és energetikai önellátás. Szintén alig használja ki a webes felületeket. Erőtlen kampányának eddigi „legjobb“ momentuma: a netezők megállapították, hogy Mezenská kampányképén fordítva tartotta a mobiltelefonját. Radičová után egyértelműen csalódást jelent kvalitásait tekintve.

Bárdos.jpgAz MKP történelmi jelentőségű tettet hajtott végre Bárdos Gyula indításával, ugyanis a szlovákiai magyarság 1920 óta most először vesz részt nem csak szavazóként az államfőválasztáson. Sokan értelmetlennek tartották az indulását (Szlovákiának sosem lesz magyar nemzetiségűállamfője), ráadásul a Híd sem áll be mögé (várható volt). Ennek ellenére Bárdos egy lendületes, pozitív, őszinte és hatékony kampányt folytatott. Az évtizedek óta meggyökeresedett társadalmi tabuk ellen nekifeszült, hogy a szlovák médiában a szlovákiai magyarokról kialakult torzképet lerombolja. Világos és közvetlen üzeneteivel az egyik legnyíltabb államfőjelölt. Azonban kampányának legnagyobb hibái, hogy a Facebook-on csak magyar nyelven jelentek meg a tartalmak, ráadásul a videóit sem feliratozták. Mindemellett lökést adott az MKP preferenciáinak, és felerősödtek azok a hangok, amelyek szívesen látnák Berényi József helyett a párt élén. Bárdos Gyula mindenképp innovatívan hatott a szlovákiai magyar politikára, de kérdés, hogyan él majd ezzel a későbbiekben az MKP és a közösség.

Vélhetően lesz második forduló (március 29-én), amelyre a közvélemény-kutatások alapján Robert Fico és Andrej Kiska a legesélyesebb. A kampány eddig komolyabb botrányok nélkül zajlott és kevés meglepetéssel. Érdekes, hogy szinte mindegyik jelölt a nyitottságot és az állampolgárokkal való közvetlenebb kommunikációt hirdeti, ugyanakkor a Facebook-os honlapjukon Bárdos Gyula és Radoslav Procházka kivételével egyáltalán nem reagálnak a kommentekre. Hrušovský aktív ellenzék jelöltjeként egyértelműen csúfosan leszerepelt, nem kis költségeket fordítva a kampányára, míg mások töredéknyi forrásból vagy kevésbé ismertként sokkal hatékonyabban működtek. Mindenesetre bár kicsi az esélye, azért még borulhat a papírforma, azaz Procházkának vagy Milan Kňažkonak is lehet keresnivalója.

Hangácsi István

Kövessék március 15-én a szlovákiai államfőválasztás online közvetítését a Méltányosság blogján!