05.jpg

Az újév elhozta a kampányidőszakot is, így az internetes vélemények is megsokszorozódtak politikai témák kapcsán. A pártok nagy része kétszer olyan gyakran került szóba, mint decemberben, az LMP és az Együtt 2014 még ennél is nagyobb növekedést tudott elérni, de a vezető politikusok is jelentősen több említést kaptak, mint a múlt hónap folyamán.

01.jpg

A Jobbik nem tudta stabilizálni a helyzetét, különböző botrányok tematizálták a párt internetes jelenlétét, hol pozitív, hol negatív irányba. Az LMP viszont nyerni tudott egy kis teret köszönhetően az új paksi blokkok és az Összefogás kritizálásával. Schiffer Andrásnak különösképp sikerült magát pozitív fényben feltüntetnie, a pártvezérek közül az ő megítélése volt januárban a legjobb.

02.jpg

A hónap legjelentősebb témája természetesen az Összefogás létrejötte volt. A választási szövetség felhozta az elmúlt hónapokban eltűnni látszó Bajnai Gordon említésszámait Gyurcsány Ferenc magasságába; ráadásul a közös lista bejelentésével folyamatosan javul a megítélése a világhálón. A közös lista rövid megingást követően stabilizálta Mesterházy és Gyurcsány véleményárfolyamát is.

03.jpg

A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont rengeteg negatív reakciót kapott „köteles” megjegyzésére a kampánynyitón, de ez csak pár napig tematizálta az internetet. Az Összefogás így több felületen erősítette az ellenzéki pártokat és politikusukat. A „nép hangja” azonban a legkeményebben mindig a Facebookon csap le, itt pedig a korábbi semleges, enyhén negatív, ritkábban pozitív megnyilvánulásokat a közös lista bejelentése után radikálisan negatív hangulat követte, ezen a téren sikerült befogni a Fideszt. Ez semmiképpen sem jó jel számukra, hiába a semleges cikkek, blogbejegyzések és hozzászólások, ha a csak a legnépszerűbb közösségi médiát használó átlagember szélsőségesen negatív véleményekkel találkozik. Az biztosan látszik, hogy az MSZP nem javított sokat a közös lista bejelentésével, de az Együtt 2014 és a DK véleményárfolyamát egyenesbe tudta hozni az Összefogás.

04.jpg

A vizualizációt és a módszertant a Neticle biztosítja.

Rajnai Gergely