A Méltányosság Politikaelemző Központ Véleményárfolyam projektje 2013 februárjában indult el, a hazai politikai szereplők internetes megítélését kutatva. Az azóta eltelt tíz hónap eredményeit összegezve megállapíthatóak bizonyos tendenciák. Ezeket vázoljuk fel röviden a választási év elején.

Fontos először is ránézni arra, mely csatornákon fejtenek ki véleményeket a magyar politikai szereplőkről. Amint az sejthető, a Facebook viszi a pálmát ezen a téren, de fölénye nem mindig elsöprő, a hírportálok cikkeinek és hozzászólásainak összessége gyakran utoléri ezt a platformot. Az egyéb csatornák (fórumok, blogok, twitter, google+) jelentősége azonban elenyésző.

 1.csatorna.jpg

Az internetes magyar közvélekedésről számos tévhit kering, amelyeket a Véleményárfolyam igyekszik tényekkel megcáfolni. Először is általános vélekedés az, hogy a magyarok véleménye a politikai szereplőkről nagy általánosságban negatív, különösen ez igaz a fiatalokra (akik az internetet a legnagyobb arányban használják). Ehhez képest az adatok szerint a legtöbb interneten megfogalmazott vélemény semleges, a negatív megnyilvánulások száma pedig nem számottevően nagyobb a pozitívaknál

2.velemenyarany.jpg

Talán ennél is általánosabb tévhit az, hogy az interneten a Jobbik a legnépszerűbb magyar párt. Jóval ritkábban említik ugyanis az internetezők a szervezetet, mint akár a kimagaslóan leggyakrabban témát adó Fideszt, akár az MSZP-t, ráadásul a róluk szóló vélemények jóval negatívabbak, mint bármelyik másik fiatal párt (Együtt-PM, LMP, DK) esetében. A személyes népszerűség tekintetében még kevésbé sikerül jól teljesítenie a radikális jobboldali pártnak, mivel Vona Gábor alig előzi meg Schiffer Andrást említések számában, a többi pártvezér (Orbán Viktor, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila) pedig mind-mind jóval gyakrabban kerülnek be az internetes politikai diskurzusba.

3.vezetokespartok.jpg

A fiatal pártok esetében egy ismert vezető gyorsan ismertséget tud hozni a pártnak, azonban ez később teherré válhat, ha az adott vezető megítélése korlátot szab a párt népszerűségének. Ezzel a problémával küzd az Együtt-PM Bajnai Gordon, a Demokratikus Koalíció pedig Gyurcsány Ferenc esetében. Ügyes kommunikációval azonban le lehet vetkőzni a „vezér pártja” jelzőt, ezt bizonyítja a DK, amelyet mára már közel annyian említenek az interneten, mint Gyurcsányt, a párt megítélése pedig jóval pozitívabb, mint volt miniszterelnöké. Ezt Bajnaiéknak nem sikerült még elérniük.

4.dk-egyutt.jpg

A decemberi vizsgálatok eredményei remekül tükrözik az egész éves tendenciákat, de jelzik azt is, hogy a fajsúlyos politikai események rövid időre torzíthatják őket. Ilyen volt 2013 utolsó hónapjában a Kúria döntése a devizahitelesek ügyében, a NAV-botrány eszkalálódása, a harmadik rezsicsökkentés, a CBA feljelentése, vagy a belső pártviszályok felszínre kerülése. Ezek az események azonban hosszú távon kiegyensúlyozzák egymást, az előzőkben vázolt álalános tendenciák viszont sokatmondóak a választások előtt.

Még többet megtudhatsz a Méltányosság honlapján!