Help Sales ÁSZF

Politikai véleményárfolyam - Január

05.jpg

Az újév elhozta a kampányidőszakot is, így az internetes vélemények is megsokszorozódtak politikai témák kapcsán. A pártok nagy része kétszer olyan gyakran került szóba, mint decemberben, az LMP és az Együtt 2014 még ennél is nagyobb növekedést tudott elérni, de a vezető politikusok is jelentősen több említést kaptak, mint a múlt hónap folyamán.

01.jpg

A Jobbik nem tudta stabilizálni a helyzetét, különböző botrányok tematizálták a párt internetes jelenlétét, hol pozitív, hol negatív irányba. Az LMP viszont nyerni tudott egy kis teret köszönhetően az új paksi blokkok és az Összefogás kritizálásával. Schiffer Andrásnak különösképp sikerült magát pozitív fényben feltüntetnie, a pártvezérek közül az ő megítélése volt januárban a legjobb.

02.jpg

A hónap legjelentősebb témája természetesen az Összefogás létrejötte volt. A választási szövetség felhozta az elmúlt hónapokban eltűnni látszó Bajnai Gordon említésszámait Gyurcsány Ferenc magasságába; ráadásul a közös lista bejelentésével folyamatosan javul a megítélése a világhálón. A közös lista rövid megingást követően stabilizálta Mesterházy és Gyurcsány véleményárfolyamát is.

03.jpg

A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont rengeteg negatív reakciót kapott „köteles” megjegyzésére a kampánynyitón, de ez csak pár napig tematizálta az internetet. Az Összefogás így több felületen erősítette az ellenzéki pártokat és politikusukat. A „nép hangja” azonban a legkeményebben mindig a Facebookon csap le, itt pedig a korábbi semleges, enyhén negatív, ritkábban pozitív megnyilvánulásokat a közös lista bejelentése után radikálisan negatív hangulat követte, ezen a téren sikerült befogni a Fideszt. Ez semmiképpen sem jó jel számukra, hiába a semleges cikkek, blogbejegyzések és hozzászólások, ha a csak a legnépszerűbb közösségi médiát használó átlagember szélsőségesen negatív véleményekkel találkozik. Az biztosan látszik, hogy az MSZP nem javított sokat a közös lista bejelentésével, de az Együtt 2014 és a DK véleményárfolyamát egyenesbe tudta hozni az Összefogás.

04.jpg

A vizualizációt és a módszertant a Neticle biztosítja.

Rajnai Gergely

0 Tovább

Politikai véleményárfolyam - December

A Méltányosság Politikaelemző Központ Véleményárfolyam projektje 2013 februárjában indult el, a hazai politikai szereplők internetes megítélését kutatva. Az azóta eltelt tíz hónap eredményeit összegezve megállapíthatóak bizonyos tendenciák. Ezeket vázoljuk fel röviden a választási év elején.

Fontos először is ránézni arra, mely csatornákon fejtenek ki véleményeket a magyar politikai szereplőkről. Amint az sejthető, a Facebook viszi a pálmát ezen a téren, de fölénye nem mindig elsöprő, a hírportálok cikkeinek és hozzászólásainak összessége gyakran utoléri ezt a platformot. Az egyéb csatornák (fórumok, blogok, twitter, google+) jelentősége azonban elenyésző.

1.csatorna.jpg

0 Tovább

Politikai véleményárfolyam - November

borító2.png

A Méltányosság Politikaelemző Központ és a Neticle Technologies egy, a hazai piacon teljesen egyedülálló kutatást indít útjára, amely innovatív módszerekkel eddig ismeretlen szemszögből láttatja a hazai politikai folyamatokat. A Neticle Technologies saját fejlesztésű webes szöveganalízisére építve az MPK havi rendszerességgel publikál a fő politikai manőverek, taktikai lépések és a véleményalkotás összefüggéseire fókuszáló elemzéseket. Nem csupán az internetes szféra véleményreflexióira világítunk rá, hanem feltárjuk a háttérben meghúzódó ok-okozati kapcsolatokat is. Így amit kínálunk, az több mint hagyományos közvélemény-kutatás és egyben meghaladja a klasszikus politikai elemzés kereteit is.velemenyarfolyamNOV00.png

0 Tovább

Méltányosság-blog

blogavatar

A blogon a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőinek bejegyzései olvashatók.

Utolsó kommentek