Tudják, mi volt 2013 szava világszerte a weben? Bizony a selfie az, az Oxford Dictionaries kutatói szerint az angol nyelvben 17 000%-kal növekedett egyetlen év alatt a használatának gyakorisága. Ha valaki esetleg nem tudná: a selfie avagy self-portrait, az önmagunkról készített fénykép, amelyet megosztunk valamelyik közösségi felületen.

A selfie tinédzser műfaj, a Pew Research intézet kutatása szerint az amerikai tinédzserek 91%-a osztott meg fotót önmagáról az interneten 2013-ban. Nem véletlen, hogy az elmúlt években számos szociálpszichológiai magyarázat született a jelenségről; a selfie az aktív on-line identitás kifejezése, hiszen csak a jól sikerült képeket osztjuk meg, csak azt mutatjuk meg, amit önmagunkról láttatni szeretnénk. Természetesen ennek megvan a „sötét oldala is: a néha egészen nyílt szexizmustól, a pozitív visszajelzések elmaradása okozta frusztrációig.

selfie02.jpgA 2013-as évben azonban a selfie kiszabadult a tinédzserek és popsztárok/valóság-show hősök világából és végképp a világpolitika része lett. Az hagyján, hogy augusztusban Ferenc pápa tinédzserekkel közösen készített selfie-vel (is) hirdette: a katolikus egyházban új szelek fújnak. Az igazi áttörést Nelson Mandela temetése hozta el, ahol David Cameron brit, Barack Obama amerikai és Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő készített „speciális” funeral selfie-t. Sokan tiszteletlenséggel vádolták meg a politikusokat, a bulvárlapok pedig a First Lady féltékeny pillantásait is dokumentálták, miközben férje láthatóan igen jól érezte magát a csinos dán miniszterelnökkel.

selfie01.jpg

Nem véletlenül hívta fel a Forbes magazin publicisztikája a figyelmet a kép kapcsán az internetes tartalom sokoldalú és kiszámíthatatlan természetére, hiszen maga a fotó egy fotózást örökít meg, a web virális jellege miatt pillanatok alatt nagyobb hírverést kapott, mint maga az esemény. A „közéleti szerep” mára teljessé lett, a gondosan felépített imázs könnyen megkérdőjeleződhet, hiszen minden óvatlan mozdulatról, vagy grimaszról perceken belül milliók alkothatnak véleményt.

Jeskó József