Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki töri le Robert Fico egóját?

Március 15-én az 1848/49-es szabadságharcra való hazai megemlékezések mellett Szlovákiában államfő választást tartanak. Ha rosszmájú lennék, már a voksolás napjával kezdhetném a kritikát, de ettől és a további kétértelmű szimbólumoktól most tekintsünk el.

Véget ér Ivan Gašparovič mandátuma (2004-2014), aki két cikluson keresztül: sikeresen segítette az első és a második Fico-kormányok munkáját, miközben az ellenzéket hatékonyan akadályozta és bakijaival inkább megcsúfolta, mintsem pozitív értelemben emlékezetessé tette tevékenységét. Utódja nem lesz irigylésre méltó helyzetben, hiszen az államfői poszt megtépázott imázsával, egy mindenre kiterjeszkedő kormánypárttal, az állampolgárok politika iránti apátiájával és a politikai elittel szembeni bizalmatlansággal kell szembenéznie. Szlovákia államfője hasonló hatáskörökkel bír, mint Magyarországé. Lássuk a jelölteket!

0 Tovább

Gondolatok a kampányfröcsögés elé

Lakatos Júlia írása

Válasz Török Gábor Apokalipszis holnap c. blogbejegyzésére

Kedves Gábor!

Legutóbbi blogbejegyzésedben mintha temetted volna a reményt, hogy valaha változás állhat be a hazai politikai közösség állapotában. A Méltányosság Politikaelemző Központ egyetért veled a tekintetben, hogy Magyarországnak súlyos lemaradást kell behozni a politikai tanulás terén, mégis engedd meg, hogy néhány megjegyzést fűzzek írásodhoz.

Először is, nem kell azért bánatunkban rögtön felvágni az ereinket a golyóstollainkkal! Hogy idehaza nincs politikai tanulás? Ez nem is kevésszer nekünk is így tűnik. Nem erre vagyunk szocializálva. Nálunk az ismétlés a tudás anyja, újra meg újra visszatér a történelem és ugyanazon politikai logikához térünk vissza, mint akár száz éve. Elműködgetünk szépen szokott sémáink alapján, épp csak nem tudunk előrelépni. S habár egyetértek veled, hogy azért a politika az úr, mégsem hiszem, hogy ne lehetne másként. Persze nem egyik napról a másikra, nem azáltal, hogy elmegyünk szavazni, és négyévente íziben leváltjuk egyik vagy másik kormányt. Ha viszont nem oldja meg Magyarország problémáit az éppen aktuálisan utált kormánypárt leváltása (s ilyen tekintetben találó volt Orbán Viktor megjegyzése október 23-án, hogy szeretné látni azt a kormányt, amivel a magyarok elégedettek), akkor mi az, ami segíthet?

explosion-123690_640.jpg

0 Tovább

Percről-Percre: osztrák választások

Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon az osztrák választásokról! Ma este kiderülhet, hogy valóban egy trendfordulóról van-e szó - az Ausztriában a nyolcvanas, Németországban a kétezres évek óta tartó kispárti erősödés megfordul, és újra erőre kapnak-e a nagypártok -, avagy valami másról.

osztrakvalasztasfejlec midnehova.jpg

0 Tovább

A nagy pártok feltámadása?

Szakács András

Az elmúlt hetekben Európa figyelő tekintetét Németországra vetette, hiszen parlamenti választásokat tartottak, amelyet végül Angela Merkel és pártja, a CDU nyerte meg (a bajor regionális CSU-val közösen), minden eddigi eredményüket felülmúló győzelemmel. A Méltányosság Politikaelemző Központ évek óta követi a nemzetközileg és hazánk számára is fontos külföldi választásokat - Projekt America, Projekt Germania -, hogy bemutassa a Magyarországot is érintő fontos tanulságokat, illetve tapasztalatokat.

Azonban fájóan kevés információ jelenik meg a hazai médiában arról, hogy szomszédaink, akikkel történelmünk minden más nemzetnél jobban összefonódott, szintén parlamenti választásokat tartanak. Ezért a Méltányosság röviden bemutatja a jelenlegi osztrák politikai helyzetet, és 29-én élő közvetítéssel jelentkezik a Parlamentből. Szükséges ez a bemutatás, hiszen lehetséges, hogy a német voksolás egy trendforduló előfutára volt, és az osztrák választások pedig bizonyosságot adhat erről. A kérdés tehát az, hogy újra erőre kapnak-e a nagyobb pártok, illetve ha ez valóban egy tendencia, akkor vajon hazánkban is átrendeződés fog bekövetkezni 2014-ben?

osztrakvalasztasfejlec midnehova.jpg

0 Tovább

Ön kire szavazna Németországban?

Utolsó napjához érkezett a Projekt Germania. Ma két bejegyzéssel jelentkezünk, hiszen este élőben fogjuk közvetíteni a német választásokat és hangulatjelentésekkel is jelentkezünk a magyarországi Német Nagykövetségről. Azonban most azt kérdezzük olvasóinktól, ha beleszólhatnának a voksolás menetébe, akkor kinek szavaznának bizalmat?

bundestagswahl2013fotolia_39398465_xs.jpg

Kire szavazna a német parlamenti választásokon?
Christlich Demokratische Union Deutschlands/Christlich-Soziale Union
Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Freie Demokratische Partei
Die Linke
Grüne
Alternative für Deutschland
Piraten
  
pollcode.com free polls 
0 Tovább
«
1234

Méltányosság-blog

blogavatar

A blogon a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőinek bejegyzései olvashatók.

Utolsó kommentek