Az év végének közeledtével, a hosszú téli esték alatt, a bejglizés és karácsonyozás fáradalmait kipihenve sokunkban megfogalmazódhatnak:

  • Melyek voltak a 2013-as év legjelentősebb hazai, európai és nemzetközi politikai momentumai?
  • Hogyan vélekedtek róla a pártok és az elemzők?
  • Milyen fejlemények követték mindezeket?

A Méltányosság Politikaelemző Központ 2013-ban is az események mögöttes tartalmát, okait és gyökereit kereste. Mindemellett az előremutató vagy épp elriasztó példák és gondolatok hazai megismertetésében is tevékeny részt vállalt.

Ahogy olvasóink megszokhatták, továbbra is komplex módon viszonyultunk és vizsgáltuk a politikai történéseket: ez idén „A magyar jobboldal természetrajza” c. tanulmányban mutatkozott meg leginkább. A kormányzó FIDESZ-ről szóló anyag teljesen új és egyedi megvilágításba helyezi a pártot, szakít a hagyományos, a magyar politikaelemzésben már-már mindennapos démonizálással, de közérthetően indokolja a miérteket és a hogyanokat.

Az újdonságok itt még nem értek véget, hiszen 2013 februárjától a hazai politikaelemzés egy forradalmian új módját, a politikai véleményárfolyamot vezettük be havi rendszerességgel. Az internet népének véleménye és a magyar webes tartalmak egyre fontosabbá válnak, főleg a közelgő választások miatt. Mindezzel kimutathatóak olyan változások és eltérések: amelyek túllépnek a hagyományos közvélemény kutatások keretein, alkalmazkodnak a modern tömegkommunikációs igényekhez és az egyediség révén még többet tudhatunk meg a hazai politikai életről.

Természetesen egy-egy kiemelt esemény kapcsán is tollat ragadtak elemzőink. Az év elején ‒ illetve a múlt év végén – az Egyesült Államokban vérre menő vita bontakozott ki az egyre aggasztóbb méreteket öltő államadósság kezelése kapcsán. A nézeteltérések kis híján az állam leállásához vezettek. Arról, hogy az ilyen vitáknak mi az előnye, és mit tanulhatunk ebből Magyarországon, Rajnai Gergely írt elemzést.

Bár sokszor nem így tűnhet, Amerikától sokat tanultak a jelenlegi magyar kormányerők is. Paár Ádám szerint ugyanis Matolcsy György az USA társadalomfejlődésére és alapozta gazdaságpolitikai koncepcióit. Matolcsy 2004-es könyvében értekezik a kérdésről és az amerikai példa kívánatos magyarországi alkalmazásáról, azonban ez a koncepció a két társadalom között fennálló különbségek miatt rendkívül eltérő eredményekkel jár vagy járhat.

Az idei év az amerikai politikában – egyebek mellett – Abraham Lincolnról is szólt az Emancipációs Nyilatkozat százötvenedik évfordulóján. Lincoln megosztó tevékenysége paradigmaváltásra késztette az Egyesült Államokat, így személyében az állandó változás, a jelenhez való alkalmazkodás hagyományát tisztelik az amerikaiak. Lakatos Júlia alapján Magyarországon hasonlóan kell a demokratikus hagyományokhoz viszonyulnunk: az alapok tisztelete mellett az aktuális helyzethez való alkalmazkodástól nem szabad ódzkodni.

 

Ezzel az idei évet összefoglaló mini-sorozatunk végére értünk. Reméljük, 2014-ben is olvasni fogják írásainkat, mi a választások évében sem leszünk restek a politikai folyamatok mélyére tekinteni. A Méltányosság sikerekben gazdag boldog új évet kíván minden kedves olvasójának!