Az alábbi videofelvételnek köszönhetően egész Németország megismerte Patrick Dahlemann nevét. A 25 esztendős szemüveges politológus hallgató, aki Mecklenburg-Előpomeránia tartomány Torgelow városának szociáldemokrata önkormányzati képviselője, egy csapat neonácival szemben védelmezte meg városát.

A Balti-tenger partján fekvő, és az egykori NDK területéhez tartozó Mecklenburg-Előpomeránia a legszegényebb tartományok közé tartozik, a munkanélküliség évtizedek óta itt a legmagasabb (2013-ban 12%-os). Nem csoda, hogy a szélsőjobboldali, sőt neonáci mozgalmak igen aktívak. Amikor a neonácik a szélsőjobboldali NDP hívására megszállták a kisvárost, Dahlemann nem esett kétségbe, hanem példát mutatott kurázsiból: elment a gyűlésre. A szónok mikrofonhoz engedte, arra számítva: Dahlemann elutasítja majd a nyilvános vitát – elvégre az ilyen rendezvényen való fellépés politikailag nem korrekt. 

De Dahlemann-t nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon. Öt percen keresztül cáfolta a szélsőségesek demagóg állításait, miközben őszintén, korrekten beszélt a menekültek kérdéséről. A videón hallható a háttérben az összegyűlt neonácik harsány füttykoncertje. Dahlemann ma Németország hőse. És a mi hősünk is lehet. Megmutatta, hogyan lehet eredményesen küzdeni a szélsőségesek ellen. Nem a magyar értelmiség által unalomig szajkózott – és értelmetlen – elhatárolódása, hanem a proaktív fellépés és őszinteség a siker titka.

Paár Ádám