Csizmadia Ervin írása

2012 végén a Méltányosság útjára bocsátotta legsikeresebb blogfolyamát, a Project Americát. Emlékeznek? Jelszavunk vala akkor: mindent, amit az amerikai választások kapcsán tudni lehet és tudni érdemes. Volt akkor szociológiai, politológiai, kultúr-antropológiai, közéleti elemzés, voltak vendégkommentátoraink, volt sokféle játék - és persze az elnökválasztással is bőségesen foglalkoztunk. Mi több, élveztük is.

nemet blog.jpg

Most ősszel újabb választások lesznek, ezúttal Európa stratégiai pontjain, s a Méltányosság ezeken is „ott lesz” – olykor csak jelképesen, máskor szó szerint. 

Itt van például az előttünk álló német választás. Pár nap múlva eldől, Merkel kancellár megtartja-e hatalmát, s ha igen, milyen kombinációban. Ehhez képest kisebb súlyú, ámbár fontos kérdés, hogy a liberálisok (az előző választáson majdnem 15 százalékot értek el, de mára a bejutási küszöb közelébe csúsztak) veszik-e az akadályt vagy „követik” a hazai liberálisok, az SZDSZ példáját, és elvéreznek. Mindenesetre furcsa lenne a Bundestag az FDP nélkül…

Akárhogyan is lesz: mi készülünk. Ahogyan a Project Americában, lesz most is sok minden, ha nem is heteken át. Ezúttal is lesz vendégkommentárunk. Ez a korábbi sorozatban nagyon bevált. Berlini politológus kolleginánk például nem csak arról tudósít, milyen kutyát sétáltatni Marx szobra mellett, de arról is: hogyan látja ő, onnét a német, sőt – a magyar helyzetet.

Lesz játék is (már ha lehet egy választással játszani), és persze a választások napján különösen résen leszünk. Nem akarunk persze vetekedni a sajtóval, de elemző kollégánk egyenesen arról a fogadásról jelentkezik majd, amelyet a német követségen tartanak. Ha szerencsénk van, sok fontos embert elcsíp, de legalább fontos gondolatokat…

Németország Európa vezető hatalma, nem kérdéses. Ulrich Beck nemrégiben megjelent könyve is ezt hozsannázza.

A Projekt Germania cím persze kissé suta; ritmusa, zenéje gyatrább, mint a Project America-nak. Azon leszünk, hogy kellően „megzenésítsük” a témát.

Várják szeptember 22-ét, figyeljék a Méltányosság blogját!