Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Politikai véleményárfolyam - Január

05.jpg

Az újév elhozta a kampányidőszakot is, így az internetes vélemények is megsokszorozódtak politikai témák kapcsán. A pártok nagy része kétszer olyan gyakran került szóba, mint decemberben, az LMP és az Együtt 2014 még ennél is nagyobb növekedést tudott elérni, de a vezető politikusok is jelentősen több említést kaptak, mint a múlt hónap folyamán.

01.jpg

A Jobbik nem tudta stabilizálni a helyzetét, különböző botrányok tematizálták a párt internetes jelenlétét, hol pozitív, hol negatív irányba. Az LMP viszont nyerni tudott egy kis teret köszönhetően az új paksi blokkok és az Összefogás kritizálásával. Schiffer Andrásnak különösképp sikerült magát pozitív fényben feltüntetnie, a pártvezérek közül az ő megítélése volt januárban a legjobb.

02.jpg

A hónap legjelentősebb témája természetesen az Összefogás létrejötte volt. A választási szövetség felhozta az elmúlt hónapokban eltűnni látszó Bajnai Gordon említésszámait Gyurcsány Ferenc magasságába; ráadásul a közös lista bejelentésével folyamatosan javul a megítélése a világhálón. A közös lista rövid megingást követően stabilizálta Mesterházy és Gyurcsány véleményárfolyamát is.

03.jpg

A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont rengeteg negatív reakciót kapott „köteles” megjegyzésére a kampánynyitón, de ez csak pár napig tematizálta az internetet. Az Összefogás így több felületen erősítette az ellenzéki pártokat és politikusukat. A „nép hangja” azonban a legkeményebben mindig a Facebookon csap le, itt pedig a korábbi semleges, enyhén negatív, ritkábban pozitív megnyilvánulásokat a közös lista bejelentése után radikálisan negatív hangulat követte, ezen a téren sikerült befogni a Fideszt. Ez semmiképpen sem jó jel számukra, hiába a semleges cikkek, blogbejegyzések és hozzászólások, ha a csak a legnépszerűbb közösségi médiát használó átlagember szélsőségesen negatív véleményekkel találkozik. Az biztosan látszik, hogy az MSZP nem javított sokat a közös lista bejelentésével, de az Együtt 2014 és a DK véleményárfolyamát egyenesbe tudta hozni az Összefogás.

04.jpg

A vizualizációt és a módszertant a Neticle biztosítja.

Rajnai Gergely

0 Tovább

Nyomot hagyni

A hétvégén szert tettem egy gyönyörű, régi íróasztalra, korát meghazudtoló állapotban. Idehaza hozzáláttam a tisztogatásához, és mikor az asztallapot leemeltem, találtam két beleírást, mégpedig a készítőiktől.

0 Tovább

A liberálisok és konzervatívok erkölcsi gyökereiről

Johnathan Haidt TED-es előadása talán kilóg egy kicsit abból a szórakoztató sorozatból, melyet eddig dolgozott fel az Méltányosság. Nem kampányfilm, videó üzenet vagy a hétköznapokból elkapott videó-érdekesség. Ellenben nagyon is illik az Méltányosság küldetéséhez, melynek során mi megpróbáljuk megérteni a politikailag motivált viselkedéseket. Ez a videó igazán annak mond sokat, aki rendelkezik tudományos háttérismeretekkel, de az is sokat tanulhat belőle, aki nem rest többször is megnézni. Rendkívül sűrű, komoly és hosszú kutatómunka pár perces összefoglalója. Inkább csak ajánljuk, mert nem kíván kommentárt.

A videó elérhetősége.

Zsolt Péter

0 Tovább

Politikai PR mesterfokon

Világszerte megszokott dolog, hogy a sportcsatornák az új esztendőt köszöntve, az óév eseményeiből készült vicces videó válogatással szórakoztatják a nézőket, azonban az már kevésbé elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy ország első számú vezetőjéről fontos és gyakran megmosolyogtató jeleneteket bemutató montázst készítsen saját hivatala. A Fehér Ház éppen ezt teszi: évről évre kiadja szilveszteri válogatását, amelyben feleleveníti Barack Obama és az elnöki család legemlékezetesebb szerepléseit.

Videó megtekintése.

A kellő öniróniával és humorral fűszerezett 2013-as évbúcsúztató kisfilmben tökéletesen megfért egymással például az amerikai elnök önparódiája, a Martin Luther King beszédére történő megemlékezés, az elnöki család új háziállatainak bemutatása, és az alelnökkel közösen tett hivatalos látogatások zanzásított áttekintése. Persze ne legyünk naivak, a politikai PR élmunkásai keze nyoma tökéletesen érződik a videón, ugyanakkor olyan kifinomult arányokkal dolgozik az összeállítás, hogy az „átlagamerikai” egyszerre láthatja Obamának a szuperhatalom élén álló államférfiúi és a laza, jó fej, közvetlen emberi oldalát, mindeközben pedig nem érzi bántóan úgy, hogy mesterkélt módon próbálják megvezetni.

Csery Péter

0 Tovább

Méltányosság-blog

blogavatar

A blogon a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőinek bejegyzései olvashatók.

Utolsó kommentek